Home NLENAAAA

AZ with brain test looking for new Ronaldo among youth players

This news item is only available in Dutch.

De jeugdspelers van AZ worden voortaan niet alleen meer getest op zaken als techniek, snelheid of conditie, maar ook op hun 'voetbalintelligentie'. De Alkmaarse club heeft besloten de pupillen te gaan onderwerpen aan speciale games waarmee hun spelintelligentie wordt gemeten.

AZ denkt dankzij de ontwikkelde virtual reality games een betere inschatting van spelers te kunnen gaan maken, meldt de NOS. De jeugd gaat voortaan tweemaal per week zo'n game spelen, waarin de snelheid van het anticiperen centraal staat. Met de behaalde resultaten wordt een zogenoemd 'breinprofiel' opgesteld.

Met dat profiel hoopt de club een beter beeld krijgen wie de groeibriljantjes zijn en van welke spelers niet al te veel moet worden verwacht. De games zijn ontwikkeld door BrainsFirst. AZ heeft deze week besloten om voor langere tijd in zee te gaan met dat bedrijf. 

Cristiano Ronaldo
Mede-eigenaar van BrainsFirst (UvA spin-off), Ilja Sligte, trekt de vergelijking met Cristiano Ronaldo. Een van de geheimen van de Portugese sterspeler is volgens Sligte zijn exceptionele anticipatievermogen: "Dat is veel sterker dan dat van gewone mensen."

Of AZ de nieuwe Ronaldo al heeft rondlopen op het nieuwe trainingscomplex of niet, de club heeft veel vertrouwen in een succesvol experiment. Paul Brandenburg, hoofd van de jeugdopleiding van AZ: "Er zijn jongens die wij hoger hadden ingeschat, maar op basis van de testen lager scoorden. Dat helpt niet, maar andersom zijn er jongens die juist een extra groen vinkje achter hun naam hebben gekregen."

  1. Cristiano Ronaldo tested to the limit HD 720p (Full preview)