Home NLENAAAA

Onverwoestbare fietsband van HvA-alumni in productie bij Schwalbe

This newsitem is only available in Dutch.

HvA-alumni van de opleiding Engineering Neil van den Haak en Kevin Kesteloo hebben recent een deal gesloten met fietsbandenproducent Schwalbe. Tijdens hun opleiding bij de Hogeschool van Amsterdam ontwierpen zij een onverwoestbare, luchtloze binnenband die nu hét belangrijkste onderdeel vormt van het nieuwe ‘Airless System’ geintroduceerd door Schwalbe. Dit nieuw Airless System won onlangs de Fiets Innovatie Award 2018.

Dit uitzonderlijke verhaal begon allemaal bij de HvA minor Ondernemen in Techniek. Onder de vlag van dit programma startten Kevin en Neil hun student-onderneming Supreme Dutch, en ontwikkelden zij een ‘onverwoestbare’ fietsband, en studeerden zij af binnen hun eigen bedrijf. Het zijn de belangrijke eerste stappen geweest richting deze product lancering, het nieuwe systeem van Schwalbe, waarin de luchtloze binnenband van Neil en Kevin is opgenomen.

De samenwerking met Schwalbe is tot stand gekomen op initiatief van Kevin en Neil zelf. Kevin: ‘Door onze tijd bij de HvA waren we goed voorbereid op een eventueel gesprek met Schwalbe.’ Na hun afstuderen bood de HvA de jongens een werkplek aan, en werden zij begeleid door Ronald Mooijer, business developer bij IXA-HvA. Ook ontvingen zij een Take-Off subsidie voor startende hbo-ondernemers. Op deze wijze konden Kevin en Neil de fietsband en het bijbehorende business plan verder perfectioneren.

Hun binnenband voldeed aan alle eisen, en als laatste stap zochten zij er een perfect passende buitenband bij. De jongens hebben samen met Wim Schermer (bekende in de ligfietsenwereld) fietsbanden van verschillende producenten getest op rolweerstand (hoe zwaar rolt de band?) en vonden hun ideale match in Schwalbe. Tijdens de verkooppitch bij de bandenproducent bleek de match wederzijds. Bij Schwalbe werd de binnenband verder getest, maar alleen op hardheid was er nog een klein verbeterpunt. Kevin: ‘Het product was al voor 95% klaar voor de markt. Voordat we bij Schwalbe aanklopten hadden we zeker vier prototypen ontwikkeld aan de hogeschool. Dat vergroot je kans op een succesvolle onderneming aanzienlijk.’

De techniek en de concurrentie

Nooit meer een lekke band; Neil en Kevin voorzagen al tijdens hun studie een gat in de markt. Luchtloze binnenbandsystemen bestaan al langer, bijvoorbeeld in ziekenhuisrolstoelen, maar voor fietsen waren deze banden tot nu toe oncomfortabel; ze dempen de schokken onvoldoende en hebben vaak een hoge rolweerstand waardoor de fiets zwaar trapt. En dat is precies waar de binnenband van de jongens het verschil maakt: deze bestaat uit foamdeeltjes van thermoplastisch polyurethaan (E-TPU), wat onder meer gebruikt wordt in de zolen van hardloopschoenen. De duizenden foamdeeltjes zijn te vergelijken met mini-luchtkussentjes en zorgen voor veel veerkracht van de band waardoor deze natuurlijk aanvoelt, en dat is ook een van de redenen waarom het Airless System van Schwalbe de Fiets Innovatie Award 2018 won.

Fietsbandrevolutie

Ook de jury van oa de Amsterdam Science & Innovation Award waren het er over eens: Neil en Kevin werken vanuit de overtuiging dat dit product echt de markt gaat veroveren aan een kansrijk product dat te mooi is om waar te zijn. Gaat dit product inderdaad de wereld veroveren? Neil lacht bescheiden. ‘Laten we het zo zeggen, wij geloven dat het product heel veel potentie heeft en een revolutie kan veroorzaken op de traditionele fietsbandenmarkt.'