Home NLENAAAA

Kieskompas ontwikkelt stemhulp voor Amerikaanse verkiezingen

This news item is only available in Dutch.

Kieskompas, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft een stemhulp ontwikkeld om Amerikaanse kiezers te helpen een weloverwogen keuze te maken bij de aankomende presidentiëlevoorverkiezingen. In samenwerking met Trouw heeft Kieskompas nu ook een Nederlandse versie van deze stemhulp gemaakt. Nederlanders kunnen nu dus ‘meekijken en meedoen’ met de Amerikaanse verkiezingen. Ook kunnen Amerikanen in Nederland gebruik maken van het kieskompas. Zij krijgen zo een beter inzicht in de issues die spelen in de VS en leren bovenal de standpunten van de verschillende presidentskandidaten beter kennen. De Nederlandse versie van het Kieskompas voor de VS is te vinden op: usa.kieskompas.nl

Actueel en accuraat stemadvies

De eerste primary heeft op 1 februari plaatsgevonden in Iowa. De resultaten lagen zeer dicht bij elkaar, maar toch kwamen Clinton en Cruz als winnaars uit de strijd. De volgende primary wordt op 9 februari gehouden in New Hampshire. Tijdens deze voorverkiezingen kunnen Amerikanen per staat kiezen voor de uiteindelijke kandidaten die op 8 november 2016 mogen strijden voor de plek in het Witte Huis. In de aanloop naar de uiteindelijke verkiezingen zullen kandidaten afvallen. Zo hebben de Democraat O’Malley en de Republikein Huckabee besloten op te geven na de voor hun tegenvallende resultaten in Iowa. Het Kieskompas voor de VS past zich aan deze ontwikkeling tijdens de gehele campagneperiode. Gebruikers kunnen zo in deze dynamische verkiezingen telkens weer een accuraat stemadvies krijgen.

Kieskompas laat de belangrijkste issues zien

In het Kieskompas voor de VS beantwoorden kiezers dertig stellingen over de belangrijkste verkiezingsthema’s, die daarna worden vergeleken met de stellingen van alle kandidaten Zo kunnen kiezers zien met welke kandidaat zij het het meeste eens zijn en welke kandidaat inhoudelijk het verst van hen afstaat. Vervolgens kunnen kiezers alle standpunten met één klik tot in detail bekijken.

Veel issues zullen Nederlanders bekend voorkomen. Ook is op dit moment in de VS een hevig debat gaande over het betaalbaar houden van de zorg en wat te doen met de vele migranten die de VS binnenkomen. Op veel issues is een duidelijke polarisatie te zien tussen de Democraten en de Republikeinen. Onderling verschillen de kandidaten per partij echter ook. Waar Donald Trump sterk tegen immigratie is en moslims zelfs wil uitzonderen bij grenscontroles, zijn andere kandidaten hierover gematigder.

Kieskompas doet samen met Amerikaanse collega’s onderzoek

Ook in de VS werkt Kieskompas samen met gerenommeerde wetenschappers, zoals onder andere John Carey (Dartmouth College), Christopher Wlezien (Temple University) en Timothy Hagle (University of Iowa). Zij zijn onderdeel van het academische team dat samen met André Krouwel, oprichter van Kieskompas en VU-politicoloog, onderzoek doet naar de opinies van de Amerikaanse kiezers en de dynamiek tijdens de campagneperiode.

Kieskompas is een spin-off van de Vrije Universiteit Amsterdam.