Home NLENAAAA

Feestelijke opening nieuwe locatie Dream teams

This newsitem is only available in Dutch.

De Dream teams van de VU hebben hun eigen locatie gekregen in de Amsterdam Venture Studios. Op woensdag 21 maart heeft Vinod Subramaniam, Rector Magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam, de nieuwe ruimtes voor het Human Power Team (HPT), Pulse Racing en WASUB op feestelijke wijze geopend. De VU-studenten die deel uitmaken van deze teams kunnen vanaf heden aan de slag in deze nieuwe locatie. De Vrije Universiteit Amsterdam heeft deze speciale ruimtes ingericht voor studenten die deelnemen aan innovatieve sportprojecten. Peter Beek, decaan van de faculteit FGB vertelt hoe belangrijk het is voor studenten om naast de studie deel te nemen aan dit soort innovatieve projecten. Studenten kunnen hun innovaties op het gebied van sport en bewegen nu verder ontwikkelen op de VU en tegelijkertijd leren om effectief in een team samen te werken. 

Amsterdam Venture Studios VU Campus

Voor de VU is het belangrijk dat studenten naast hun academische opleiding de mogelijkheid krijgen hun kennis en vaardigheden uit te breiden met het oog op hun toekomstige carrière en maatschappelijke positie. Met deze nieuwe plek in de Amsterdam Venture Studios geeft de VU ruim baan aan de studenten van het Human Power Team, WASUB en PULSE Racing om deze mogelijkheid ten volle te benutten. De studenten van de drie teams kunnen nu op een permanente plek op de VU zorgvuldig geselecteerde atleten klaarstomen voor het leveren van topprestaties in al even zorgvuldig ontwikkelde vehikels. De teams zijn zelfstandige ondernemingen waar de studenten verantwoordelijk zijn voor het hele proces. Peter Beek (decaan faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen): “Uit onderzoek is gebleken dat leerprocessen het beste verlopen als de regie voor activiteiten bij de betrokkenen zelf wordt gelegd. Geen wonder dat studenten in Dream teams tot zulke goede resultaten komen en zo efficiënt leren samenwerken.” 

Pulse Racing - Mensen met een dwarslaesie weer laten fietsen door middel van elektrostimulatie

PULSE Racing is het nieuwste studententeam en is in 2017 opgezet door drie bewegingswetenschappen studenten van de VU Amsterdam. Ons doel is om de trainingsmethode met een Functionele ElektroStimulatie (FES)-fiets te optimaliseren en dit te implementeren in de praktijk. Daarbij willen wij het trainen met de FES-fiets toegankelijker maken en onder de aandacht brengen in Nederland. FES is een techniek om van buitenaf spieren te laten bewegen en deze techniek past PULSE toe in een daarvoor speciaal ontworpen ligfiets. Met deze fiets streven wij om een goede tijd neer te zetten tijdens de Cybathlon 2020 in Zürich. In september 2018 doet PULSE mee aan de Vondelgames in Amsterdam, waarin zij strijden om de hoogste fietssnelheid. Meer informatie: www.pulseracing.nl en filmpje.

WASUB - Innovatieve mens-aangedreven onderzeeër

WASUB is een team studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam. Het tea bestaat uit meer dan 20 studenten  met verschillende disciplines. Ieder jaar bouwt en ontwerpt een nieuw team van studenten van de TU Delft een innovatieve mens-aangedreven onderzeeër. De voortstuwingskracht wordt volledig geleverd door een piloot, die wordt geselecteerd en getraind door studenten bewegingswetenschappen van de VU. Met de onderzeeër is het team wereldrecordhouder met een snelheid van 13.74 km/u; een snelheid die twee keer zo hoog is als die van een  olympische zwemmer. In 2018 neemt WASUB VIII deel aan de Bring Your own Submarine (BYOS) race tussen 28 april en 5 mei in Monaco, en aan de International Submarine Races van 3 tot 12 juli in Gosport, Engeland. Meer informatie: www.wasub.nl

Human Power Team - Mens-aangedreven wereldsnelheidsrecord breken in een ligfiets

Human Power Team Delft & Amsterdam is een interdisciplinair team met studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam. Het doel van het team is om de menselijke limieten te verleggen door het mens- aangedreven wereldsnelheidsrecord te breken. Om dit te bereiken selecteren en trainen studenten Bewegingswetenschappen van het team elk jaar de atleten die racen in een super aerodynamische ligfiets, de VeloX. Deze wordt elk jaar gebouwd door studenten van de TU Delft. In september 2018 doet het Human Power Team mee aan het wereldkampioenschap in Battle Mountain, Nevada waar zij zich richten op het behalen van het vrouwen wereldrecord van 122 km/u. Vorig jaar kwam het team al heel dichtbij met een snelheid van 121.5km/u. Meer informatie: www.hptdelft.nl

Foto: Bas de Meijer (Basfotografie)