Home NLENAAAA

Finalisten Amsterdam Science & Innovation Award bekend

De finalisten voor de Amsterdam Science & Innovation Award 2016 zijn bekend. De jury, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, had de moeilijke taak om tien finalisten te selecteren uit alle inzendingen van de Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten. De innovaties en nieuwe technologieën bieden baanbrekende oplossingen voor zeer uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken. Op 26 mei wordt de winnaar van de Amsterdam Science & Innovation Award bekend gemaakt. De middag, die in het teken staat van innovaties en ondernemerschap, wordt geopend door wethouder Kajsa Ollongren.

De finalisten en hun innovatieve ideeën

Na een selectieprocedure door de vakjury is er een gevarieerde selectie finalisten gekozen die allen meedingen naar de Amsterdam Science & Innovation Award. De innovatieve ideeën lopen zeer uiteen van nieuwe medische hulpmiddelen tot een online tool voor psychologische analyse en ideeën relevant voor de creatieve industrie. Zo bestaan de finalisten uit: een nieuw HIV vaccine, een intelligente vetmonitor die het zichtbaar maakt of je dieet werkt, een hulpmiddel ter verbetering van de lokalisatie van borsttumoren en een manier om in een vroeg stadium een waterhoofd te detecteren.

Maar niet alleen medische hulpmiddelen, ook technologische innovaties zoals een app om patiënten met erfelijke hartafwijkingen te monitoren, de feeling thermometer voor het zichtbaar maken van intrinsieke opvattingen en een online platform om je persoonlijke data te managen. Chemie is ook vertegenwoordigd met de REMI, die het mogelijk maakt om een complex mengsel van chemische verbindingen beter te scheiden en te karakteriseren.  Andere innovaties zijn een nieuwe handheld device om tbc te diagnosticeren specifiek toepasbaar in rurale gebieden zonder ziekenhuizen tot bijvoorbeeld de Sausage machine, waarbij met één druk op de knop je tekst omgezet kan worden in verschillende bestandformaten wat natuurlijk een goeie toepassing kan vinden in de uitgeefbranche of voor DTP-ers. 

Finale 26 mei

De finalisten pitchen op donderdag 26 mei hun idee voor een vakjury en het publiek. De vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de Amsterdamse kennisinstellingen, let bij de beoordeling op innovativiteit, uitvoerbaarheid en vervulling van een marktbehoefte. De finalisten maken kans op de hoofdprijs van tienduizend euro. Met de geldprijs kan de onderzoeker of student zijn/haar idee verder uitwerken. Naast de hoofdprijs wordt er ook een publieksprijs en een prijs voor de runner-up uitgereikt. Beide ter waarde van vijfduizend euro. Vanaf 9 mei kan ook het publiek online mee stemmen op hun favoriete idee.

Amsterdam innovatie hoofdstad

Wethouder Kajsa Ollongren opent de dag. Zij onderstreept daarmee het belang van kennis en innovatie voor de stad Amsterdam. Dat Amsterdam kennis en innovatie hoog in het vaandel heeft staan, heeft zijn bekroning gekregen met de verkiezing van Europese hoofdstad van Innovatie 2016. Daarnaast hecht de wethouder aan ondernemerschap op de kennisinstellingen en vindt zij het belangrijk dat de kennisinstellingen steeds nauwer gaan samenwerken met bedrijven. Een ambitie die goed aansluit bij de Amsterdam Science & Innovation Award met het Science meets Business programma voorafgaand aan de Award. Het programma onderdeel dat wetenschappers verder kan helpen in ondernemerschap en hun innovatieve idee op de markt te brengen.

De Amsterdam Science & Innovation Award is 11 jaar geleden voor het eerst georganiseerd door IXA (Innovation Exchange Amsterdam, het valorisatiecentrum van de UvA, VU, VUmc, HvA en het AMC) om de waardevolle ideeën gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek zichtbaar te maken. Samenwerkingspartners zijn de Gemeente Amsterdam, Amsterdam Science Park, Amolf, Nikhef, CWI, Sanquin en NKI-AVL.

Alle finalisten op een rij:

Steven William de Taeye (Alba Torrents de la Peña) | AMC - Department of Medical Microbiology Stability: the key to an HIV vaccine
Arend Kolk (Hans-Gerd Janssen & Marta Mourao) | UvA - Faculty of Science-Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS)
A handheld device for the diagnosis of tuberculosis
Etto Eringa | VUmc  - Department of Physiology
The intelligent fat monitor: keeping track of lean and obese blood vessels at home
Bram Schermers (Prof T.J.M. Ruers) | NKI/AvL - Dept. of Surgery
MaMaLoc: Magnetic Marker Localization for Breast Cancer Surgery
Mark Schuuring | AMC - Dept. of Cardiology
Mobile health in patients with congenital heart disease
Hedy Folkersma (Jeroen de Mast & Roberto Dijo) | UvA-AMC - MBA health care & neurosurgery
Hydrocephalus Early Advanced Diagnostics (HEAD)
Henrik Cornelisson van de Ven | UvA - Faculty of Science-Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS)
Reflectron Modulation Interface (ReMI) - Making the incompatible compatible in analytical chemistry
Derk Arts | AMC - Dept. of Medical informatics
MyConsent: an online platform that will revolutionize the way control over data is managed
Marte Otten | UvA - Faculty of Social and Behavioural Sciences- Brain & Cognition
The feeling-thermometer: an online version of the Implicit Association Task to measure people’s evaluations and associations
Margreet Riphagen (Geert Lovink, Miriam Rasch, Lucia Dossin, Jess van Zyl) | HvA - Faculty Digital Media and Creative Industries
Sausage machine