Home NLENAAAA

Lumicks wint landelijke Young Startup Award

This news item is only available in Dutch. 

De Young Startup Award is dé award voor innovatieve bedrijven uit Nederland en werd dit jaar gecombineerd met het congres Nederland Valoriseert!.

VU spin-off Lumicks is de winnaar geworden van de landelijke Young Startup Award en wint de hoofdprijs van €5.000. In een zinderende finale overtuigde Olivier Heyning van Lumicks de jury door middel van een enthousiaste pitch. Hij vertelde dat Lumicks een unieke en gepatenteerde combinatie van technologieën heeft, die voor het eerst tien jaar geleden mogelijk gemaakt is op de VU, door Gijs Wuite en Erwin Peterman van de faculteit der Exacte Wetenschappen aan de VU toen zij terug kwamen van Berkeley en Stanford. Veel toplaboratoria in universiteiten als Berkeley en Harvard probeerden al eerder om dit voor elkaar te krijgen, maar zij werden afgetroefd door deze twee VU-onderzoekers. “Echt een academische doorbraak op wereldniveau, die Lumicks nu gecommercialiseerd heeft”, aldus Heyning.

Biomoleculen bekijken en manipuleren

Lumicks ontwikkelt apparaten waarmee biologen en biomedische wetenschappers biomoleculen kunnen bekijken en manipuleren. Hierdoor neemt kennis van DNA en eiwitten enorm toe en kan beter inzicht verkregen worden in hoe ziekten zich ontwikkelen en voorkomen kunnen worden.

Juryoordeel

De jury stond dit jaar voor een moeilijke keuze, omdat het niveau van de finalisten erg hoog was en de innovaties erg divers waren. Uiteindelijk heeft de jury Lumicks als winnaar gekozen. Volgens de jury was deze innovatie erg actief in de markt met veel ontwikkeling en maatschappelijke impact. Lumicks is het voorbeeld van valorisatie: een bedrijf dat succesvolle commercialisering bereikt op basis van jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Daarbij heeft Lumicks een sterk multidisciplinair team met een duidelijk plan om de wereld te veroveren.

De jury van de Young Startup Award bestond dit jaar uit Herman Kienhuis (directeur KPN Ventures), Leo Essink (mede-eigenaar en CEO Topicus Holding), Eelco Osse (eigenaar OEM-Group), Eric de Vries (CEO 4Silence) en Geert Braaksma (voorzitter Twente Board). De jury heeft bij het kiezen van de winnaar gekeken naar de commerciële en/of technologische vernieuwing, de oplossing, de schaalbaarheid naar de markt, de kwaliteit van het team en het bewezen succes van de innovatie en onderneming.

Nominaties

Twaalf bedrijven uit heel Nederland werden genomineerd voor de award. In aanmerking voor de prijzen kwamen ook Slim Opgewekt!, ZTRDG, BitSensor, TrusttheSource, Emosys, Invi, Rural Spark, Clear Flight Solutions, TMI en Plant-e.

Nederland Valoriseert!

Dit jaar werd de finale gecombineerd met het congres Nederland Valoriseert! waar het zesjarig bestaan van het valorisatieprogramma werd gevierd. Met het valorisatieprogramma ondersteunt het ministerie van Economische Zaken twaalf consortia bij het vormgeven van hun activiteiten op het gebied van ondernemerschapsonderwijs en kennisvalorisatie. Tijdens het congres werd teruggeblikt op de resultaten en vooruitgekeken naar nieuwe initiatieven. Minister Kamp van Economische Zaken, staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Constantijn van Oranje, special envoy StartupDelta, waren hierbij aanwezig. Vanuit elk van de twaalf hubs was één finalist genomineerd die de strijd met de andere finalisten aanging tijdens de Young Startup Award.

Over de Young Startup Award

De Young Startup Award is een speciale editie van de Young Technology Award en is onderdeel van het congres Nederland Valoriseert!. De Young Startup Award is een initiatief van Powered by Twente Innovation Events en wordt georganiseerd met Kennispark Twente, PPM Oost, EY en Leap. The Innovation Agency. Deze award stimuleert de innovativiteit van ondernemers en het start-up ecosysteem in Nederland. Daarnaast biedt de verkiezing een podium aan innovatieve bedrijven. Meer informatie is te vinden via www.youngtechnologyaward.nl