Home NLENAAAA

Rewarded Take-off valorisation grants for Amsterdam

This news item is only available in Dutch.

Diverse projecten binnen de Amsterdamse kennisinstellingen hebben een toekenning voor een haalbaarheidsstudie of vroegefasetraject ontvangen binnen het Take-off programma van NWO TTW.

Beta / Techniek

GlucoEasy

Diabetes is een wereldwijde epidemie geworden, bijna 1 op de 11 personen heeft de ziekte. De eerste stap in patiëntenzorg is het bijhouden van bloedsuikerwaarden. Helaas zijn de huidige beschikbare technieken invasief. GlucoEasy slaat een nieuwe weg in met niet-invasieve suiker detectie in zweet.
Dr. E.L. von Hauff, Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Bètawetenschappen, Afdeling Natuur- en Sterrenkunde
Andere teamleden: Nesha Narain, Benjamin van Enter, Ruben Bosschaert, Melle de Groot, Bas Baatenburg de Jong, Ilya Kolpakov

Holografische emitter

Al vele decennia wordt er gewerkt aan de ontwikkeling en verbetering van ruimtelijke projecties. ‘Holografische video’, gebaseerd op de interferentie van licht, wordt vaak beschouwd als het best haalbare. Hiermee kan elk gewenst dynamisch lichtveld met hoge precisie gecreëerd worden. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor een breed scala aan toepassingen zoals display, lithografie, 3D printen en metrologie. Traditioneel zou er voor de meeste toepassingen een holografische emitter nodig zijn met een hoge pixeldichtheid en bijbehorende rekenkracht die nu technisch nog niet mogelijk of te duur zijn. Wij hebben een nieuw type holografische emitter ontwikkeld die de eis voor pixeldichtheid en benodigde rekenkracht versoepelt. De verwachting is dat hierdoor voor een aantal toepassingen holografie nu wél mogelijk is. In dit project gaan we deze technologie valideren in een relevante toepassing.
M. Fransen, Nikhef

Ultra-fast analysis of food by SAWN-MS

Het RetinaScope project is gericht op de ontwikkeling van kennis en producten op het gebied van retinal imaging voor de vroege opsporing van ziektes als Diabetische Retinopathie, Macula degeneratie en Glaucoma. Er wordt gewerkt aan apparatuur voor screening in combinatie met geautomatiseerde diagnose systemen.
Prof.dr. G.L. Corthals, Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS), Analytical Chemistry Group

Alfa / gamma

A neurotech solution for sleep and memory improvement

Slaapproblemen? Binnenkort niet meer! Aan de UvA technieken zijn technieken ontwikkeld om slaapkwaliteit via neurostimulatie te verbeteren. Hiertoe wordt apparatuur gebruikt die de
hersenactiviteit van de slaper analyseert en, op basis hiervan, geluidspulsjes toedient die diepe slaapgolven versterken. Bovendien kan via deze techniek leren en geheugen bevorderd worden; zo kun je slapend slim worden! Door wearables te ontwikkelen worden deze innovaties naar het grote publiek gebracht.
Dr. L.M. TalaminiUniversiteit van Amsterdam

Attention Architects: Eye-trackingonderzoek in de buitenwereld en Mixed Reality

Visuele communicatie speelt een steeds prominentere rol in onze samenleving en vindt tegenwoordig veel dynamischer via meerdere media tegelijk plaats. Er is daarom ook buiten de wetenschap steeds meer belangstelling voor oogbewegingsonderzoek dat belangrijke inzichten oplevert over welke informatie ons wel of niet bereikt. Met ons mobiel eye-trackingonderzoek kunnen wij reeds in kaart brengen hoe men de buitenwereld waarneemt en ervaart. Hiermee kunnen we bedrijven en organisaties van dienst zijn door de effectiviteit van de communicatie richting de gebruiker én de kwaliteit van de gebruikerservaring te verbeteren. Om onze diensten aan te scherpen, gaan we onbewuste cognitieve processen verder onderzoeken met hersen- en andere biometrische metingen. Bovendien gaan we eye-tracking met Mixed Reality (MR) combineren om de mogelijkheden voor commercieel usability-, communicatie- en gebruikerservaringonderzoek te vergroten.
Prof. dr. J.L. Theeuwes, Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, Psychologie, Experimentele en Toegepaste Psychologie

Strike F(x) - the intelligent boxing bag

Er is geen bokszak beschikbaar die met instrumentarium is uitgerust om de impulsgrootte, -positie en -richting van een slag of een trap te meten. De intelligente ‘strike-f(x)’ bokszak heeft dit instrumentarium, en geeft daarmee directe feedback aan de gebruiker over hoe hard de zak wordt geraakt. Met dit project brengen we zowel de commerciële als de wetenschappelijke potentie van een doorontwikkeling van de intelligente ‘strike-f(x)’ bokszak in kaart.
Voor een intelligente bokszak is er in potentie een wereldwijde afzetmarkt, waaronder fitness- en gezondheidsindustrie, sport- en vechtscholen, en bij organisaties als universiteiten en regionale en nationale topsportcentra. De feedback die de intelligente ‘strike-f(x)’ bokszak geeft helpt de gebruiker zijn of haar vaardigheden te verbeteren en vergroot het plezier en de motivatie in de fysieke activiteit of sport –cruciaal voor een duurzame verbetering van de gezondheid en welzijn.
Dominic Orth (Project Lead, Department of Human Movement Sciences, VU), Sanne de Weijer (MA Student, Department of Human Movement Sciences, VU, Nilas van Woersem, MA Student, Department of Human Movement Sciences, VU)

Sustainable Tourism Through Sustainable Business

Sea Going Green promotes Sustainable Tourism through Sustainable Business. Our mission is to alleviate the negative impacts that tourism has on marine environments. This research group believes that a destination ultimately loses its profitability and customers when it loses it’s beauty. Statistics have shown that 73% of Millennials and Generation Z are more likely to pay for sustainability and expect companies to take action to improve environmental factors. Tourism can cause harm to the environment, but it does not need to. Are you ready to #GoGreenForTheBigBlue?
Dr. P.G. Meirmans, Universiteit van Amsterdam

Zelfi: autodidactisch leren leren en reflecteren op de middelbare school

Zelfi is een applicatie waarmee adolescenten effectief zelf (autodidactisch) leren leren en leren reflecteren op basis van wetenschap over gewoontevorming. Zelfi biedt zo een oplossing voor verschillende problemen waar adolescenten tegen aanlopen op de middelbare school. Ze zijn gevoeliger voor onmiddellijke beloningen zoals digitale afleiding dan voor lange termijn beloningen zoals vaardigheden. Ze leren vaak ook pas één dag voor de toets. Mede hierdoor hebben zij vaak last van een verlaagde aandachtspanne en stress-gerelateerde klachten en ligt hun focus meer op cijfers dan op vaardigheden. Deze problemen zijn het gevolg van de onvoldoende ontwikkelde vaardigheden plannen, concentreren, doorzetten en reflecteren. Zelfi helpt adolescenten hier zelf mee aan de slag te gaan met leuke selfies als beloning.
Dr. S. de Wit, Universiteit van Amsterdam

Start-ups HvA met financiering Take-off hbo

Start-ups van HvA-studenten illi Engineering en Cyrcuits hebben financiering via Take-off hbo toegekend gekregen. Hiermee kunnen ze de marktkansen voor hun producten, een interactief schilderij voor dementerenden en een virtuele led-tegenstander voor baansporters, verder onderzoeken.

Interactief schilderij met vertrouwd beeldmateriaal

illi Engineering heeft het Magisch Interactief Schilderij (MIS) ontwikkeld dat inspeelt op de positieve effecten van liedjes van vroeger en vertouwd beeldmateriaal op mensen die leven met dementie. Momenteel staat het MIS op ruim 30 zorglocaties in Nederland.

Het project is begonnen toen de eigenaren van illi Engineering nog studeerden bij de HvA tijdens de minor Zorgtechnologie. Het project heeft een vervolg gekregen, omdat het voor de oprichters mogelijk was af te studeren in hun eigen onderneming via het HvA Start up Tech Centre.  

Realtime feedback op de baan via led-verlichting

Cyrcuits heeft de Take-off-financiering voor haalbaarheidsstudies toegekend gekregen voor zijn innovatieve product ELSA: Evolutionair LEDSolutions Application. Het systeem zorgt ervoor dat sporters op een baan of circuit via led-verlichting een ‘tegenstander’ en hun doelen weerspiegeld zien. Op elke locatie op de baan of het circuit kan de sporter met deze realtime feedback zien of hij zijn doel gaat bereiken en waar verbetering mogelijk is.

Over Take off

Take-off is een programma voor het stimuleren en ondersteunen van bedrijvigheid en ondernemerschap vanuit de wetenschap. Dat kan gaan om product-, proces-, zorg- of diensteninnovatie in de breedste zin van het woord en binnen alle wetenschapsgebieden. Van bèta en techniek, life sciences tot alfa en gamma. Dit programma biedt financieringsmogelijkheden waarmee academische ondernemers, maar ook starters uit hbo-, hun innovatieve onderzoeksresultaten naar de markt kunnen brengen.

Twee rondes per jaar   

Het financieringsinstrument Take-off heeft jaarlijks twee rondes voor het aanvragen van financiering voor starters, een voorjaars- en een najaarsronde. De najaarsronde start in juni en sluit begin oktober. Er zijn twee type financieringsinstrumenten, Take-off fase 1 (haalbaarheidsstudie) en Take-off fase 2 (vroegefasefinanciering). Lees meer over de inschrijving op de najaarsronde.