Home NLENAAAA

Snelle en zeer nauwkeurig analyse watermonsters door FractioMate

De Vrije Universiteit, NWO (TTW) en Spark Holland hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de eerste leveringen van de FractioMate: een extreem nauwkeurig apparaat dat de snelle identificatie van mengsels van schadelijke stoffen in het milieu mogelijk maakt.

Vrijdag 1 december hebben de Vrije Universiteit, NWO (TTW) en Spark Holland tijdens een feestelijk tekenmoment de samenwerking bezegeld om de FractioMate verder te vermarkten. De FractioMate is een apparaat dat heel nauwkeurig duizenden verschillende stoffen in een watermonster kan opdelen, oftewel fractioneren. Dat gebeurt op basis van chemische eigenschappen: groepjes van stoffen komen dan in een eigen fractie terecht. Als je die fracties apart doormeet met behulp van toxicologische tests en chemische technieken kun je veel preciezer nagaan welke (vervuilende) stoffen in het water zitten dan wanneer je het watermonster als geheel analyseert. De FractioMate is ontwikkeld door Jeroen Kool (BioAnalytical Chemistry) en Marja Lamoree (afdeling Environment & Health)

De VU gaat deze in eigen huis ontwikkelde analyseapparatuur (commercieel) aanbieden aan andere gebruikers in de markt zoals laboratoria waar waterkwaliteit wordt gemeten, en andere onderzoeksgroepen. De FractioMate is ontwikkeld op basis van een bestaand apparaat van Spark Holland, waarop de Fijnmechanische en de Elektronische werkplaatsen van de VU hebben voortgebouwd. De FractioMate kan snel en nauwkeurig zowel de chemische als de biologische analyse coördineren van watermonsters. Binnen dit STW project was ook Het Waterlaboratorium nauw betrokken als partner en eerste gebruiker.

IXA heeft de totstandkoming van de samenwerking begeleid.

Download hier de brochure van de FractioMateMâ„¢