Home NLENAAAA

UvA-onderzoekers ontwikkelen methoden voor herkomstbepaling van rozen

This news item is only available in Dutch.

Is een bloem of voedselgewas echt in Nederland geteeld? Zijn de rozen die ik koop voor Valentijnsdag wel ‘eerlijk’ geproduceerd? Onderzoekers van het Swammerdam Instituut for Life Sciences van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelen samen met het onafhankelijke kenniscentrum Naktuinbouw forensische toetsen om de herkomst van planten te kunnen bepalen.

In samenwerking met rozenkweker Rosa Natura worden methoden ontwikkeld om de herkomst van rozen vast te kunnen stellen. De resultaten van een eerste pilot studie laten zien dat de ontwikkelde methode potentieel heeft om Nederlandse rozen te onderscheiden van bijvoorbeeld Indiase en Keniaanse rozen.

CSI in de tuinbouw

Forensische technologieën zoals DNA- en isotooponderzoek bieden nieuwe mogelijkheden voor bewijsvoering. De verhouding van isotopen in planten wordt sterk bepaald door lokale groeiomstandigheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid en de bodem. Door middel van isotopenanalyse kan worden achterhaald waar het plantmateriaal vandaan komt. Met onafhankelijke herkomstbepaling kunnen leveranciers wantrouwen van retailers en consumenten wegnemen, en het kan ook preventief worden ingezet tegen fraude. Naast herkomstbepaling van rozen richt het onderzoek zich op bomen en is er een methode ontwikkeld voor de herkomstbepaling van paprika.

  1. Amsterdam Green Campus website


Amsterdam Green Campus

Het onderzoek vindt plaats binnen de Amsterdam Green Campus. In dit regionale platform werken onderzoekers, onderwijsinstellingen en ondernemers samen aan vernieuwingen en het opleiden van talent binnen de groene sector. Binnen de Metropoolregio Amsterdam liggen enkele van de meest innovatieve tuinbouwregio’s van Europa en veel ‘groene kennis’. Binnen de Green Campus wordt in samenwerking met Greenport Aalsmeer en Greenport Noord-Holland-Noord de bestaande kennis gekoppeld aan innovatie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs; een troef om de concurrentie uit het buitenland voor te blijven.

Meer informatie over het project Herkomstbepaling

  1. Amsterdam Green Campus website
  2. Amsterdam Economic Board website


Foto: Rosa Natura