Home NLENAAAA

VUmc sluit licentieovereenkomst met Lameris Ootech BV

This news item is only available in Dutch.

VUmc sluit licentieovereenkomst met Lameris Ootech BV na intensieve samenwerking om scheelzien (strabismus) bij kinderen nauwkeuriger te kunnen diagnosticeren.

Als gevolg van de verbeterde technologie, lasers en robots enz., zijn de slagingspercentages van alle oogheelkundige chirurgische procedures verbeterd in de afgelopen decennia. Maar dit geldt niet voor strabismus chirurgie, waarvan wekelijks 150 ingrepen in Nederland alleen al plaatsvinden.  De onnauwkeurigheid van orthoptische metingen is de belangrijkste factor voor de hoge frequentie (ongeveer 1 in 3) van herhaalde operaties in strabismus correctie. Afgezien van de herhaalde operatie zijn de langdurige strabismus klachten een last voor de patiënt en zijn / haar ouders. De huidige orthoptische meetmethoden zijn subjectief, inefficiënt, verouderd, onnauwkeurig en er is een hoog niveau van samenwerking nodig  tussen orthoptist en de vaak jonge patiënt.

VUmc heeft zodoende door nauwe samenwerking tussen clinici en technici een nieuw device ontwikkeld. Dit device maakt gebruik van nieuwe eye-tracking technologie  in combinatie met slimme software, waarmee  positie en de blik richting tegelijkertijd van beide ogen bij kinderen bepaald wordt. Hierdoor worden strabismus metingen bij kinderen veel nauwkeuriger.  

Lameris Ootech, leverancier gespecialiseerd in oogheelkundige producten, heeft een licentie op het device genomen. Doordat zij  al samenwerkte in dit project met Pontes Medical aanpak van VUmc verwachten zij dit product eind 2016 op de markt aan te kunnen bieden. Lameris Ootech  werkt met een partner momenteel aan meerdere oogheelkundige en neurologische testen die op eyetracking gebaseerd zijn. Zij willen met deze testen stap-voor–stap het device uitbreiden.