Advanced Microbiome Interventions receives funding from Innovatiefonds Noord-Holland for drug development for type 1 diabetes

September 11, 2023

Only in Dutch avaliable

Advanced Microbiome Interventions (AMI) B.V., een spin-off van Amsterdam UMC, gevestigd in Amsterdam, heeft een converteerbare lening van €300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. AMI BV onderzoekt en ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen voor type 1 diabetes en andere auto-immuunziekten. Dit zijn complexe ziekten waarvoor nog geen medicijnen zijn gevonden met alleen in Nederland al meer dan honderdduizend type 1 diabetes patiënten.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de micro-organismen die iedereen bij zich draagt, het microbioom genoemd, van groot belang zijn voor onze gezondheid. De oprichters van AMI B.V. hebben gevonden dat afwijkingen in het darm-microbioom geassocieerd zijn met type 1 diabetes en dat deze gecorrigeerd kunnen worden door interventies met micro-organismen.

Verdere analyses hebben aangetoond dat specifieke producten van het microbioom therapeutische werking hebben in preklinische modellen. Met steun van het Innovatiefonds Noord-Holland wordt de eerste Proof-of-Concept studie met het lead AMI product uitgevoerd bij het Amsterdam UMC. De resultaten hiervan zijn essentieel voor de verdere ontwikkeling van nieuwe orale behandelingsmethoden voor type 1 diabetes en andere auto-immuunziekten.

Prof. Dr. Max Nieuwdorp, een van de oprichters en bekend van zijn boek ‘Wij zijn onze hormonen’ en als internist-endocrinoloog werkzaam bij het Diabetes Centrum Amsterdam en Amsterdam UMC onderstreept het belang van het onderzoek bij AMI BV: ‘Ik wil mijn type 1 diabetes patiënten perspectief geven en zo lang mogelijk voorkomen dat ze hormonen zoals insuline moeten spuiten’. Prof. Dr. Willem M de Vos, de andere oprichter, Spinoza prijswinnaar en een pionier in het microbioom onderzoek: ‘Bij AMI BV zijn we gericht op wat ons microbioom kan maken en onze gezondheid positief beïnvloedt – dit is een geheel nieuwe wijze van geneesmiddelenonderzoek en ontwikkeling’.

Wouter Keij, Fondsmanager van Innovatiefonds Noord-Holland: ‘De benadering van AMI B.V. is veelbelovend omdat die gebaseerd is op wat lichaamseigen micro-organismen zelf kunnen maken. Een geneesmiddel voor type 1 diabetes zou revolutionair zijn’.

Over AMI B.V.
AMI BV onderzoekt en ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen voor type 1 diabetes en andere auto-immuunziekten gebaseerd op producten die het microbioom in gezonde mensen maakt. AMI B.V. is in 2022 opgericht door Max Nieuwdorp en Willem M de Vos die al jaren een zeer productieve wetenschappelijke samenwerking hebben gericht op verbetering van de gezondheid.

Over Innovatiefonds Noord-Holland
Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland bij het financieren van innovatie in de Proof-of-Concept-fase door het verstrekken van converteerbare leningen. Het Innovatiefonds Noord-Holland beheert twee fondsen: een fonds voor innovatieve starters, ondersteund door de RVO, en een fonds voor academische starters, ondersteund door EFRO.