Advanced Microbiome Interventions receives funding from Innovatiefonds Noord-Holland for drug development for type 1 diabetes

September 11, 2023

Only in Dutch avaliable

Advanced Microbiome Interventions (AMI) B.V., een spin-off van Amsterdam UMC, gevestigd in Amsterdam, heeft een converteerbare lening van €300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. AMI BV onderzoekt en ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen voor type 1 diabetes en andere auto-immuunziekten. Dit zijn complexe ziekten waarvoor nog geen medicijnen zijn gevonden met alleen in Nederland al meer dan honderdduizend type 1 diabetes patiënten.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de micro-organismen die iedereen bij zich draagt, het microbioom genoemd, van groot belang zijn voor onze gezondheid. De oprichters van AMI B.V. hebben gevonden dat afwijkingen in het darm-microbioom geassocieerd zijn met type 1 diabetes en dat deze gecorrigeerd kunnen worden door interventies met micro-organismen.

Verdere analyses hebben aangetoond dat specifieke producten van het microbioom therapeutische werking hebben in preklinische modellen. Met steun van het Innovatiefonds Noord-Holland wordt de eerste Proof-of-Concept studie met het lead AMI product uitgevoerd bij het Amsterdam UMC. De resultaten hiervan zijn essentieel voor de verdere ontwikkeling van nieuwe orale behandelingsmethoden voor type 1 diabetes en andere auto-immuunziekten.

Prof. Dr. Max Nieuwdorp, een van de oprichters en bekend van zijn boek ‘Wij zijn onze hormonen’ en als internist-endocrinoloog werkzaam bij het Diabetes Centrum Amsterdam en Amsterdam UMC onderstreept het belang van het onderzoek bij AMI BV: ‘Ik wil mijn type 1 diabetes patiënten perspectief geven en zo lang mogelijk voorkomen dat ze hormonen zoals insuline moeten spuiten’. Prof. Dr. Willem de Vos, de andere oprichter, Spinoza prijswinnaar en een pionier in het microbioom onderzoek: ‘Bij AMI BV zijn we gericht op wat ons microbioom kan maken en onze gezondheid positief beïnvloedt – dit is een geheel nieuwe wijze van geneesmiddelenonderzoek en ontwikkeling’.

Wouter Keij, Fondsmanager van Innovatiefonds Noord-Holland: ‘De benadering van AMI B.V. is veelbelovend omdat die gebaseerd is op wat lichaamseigen micro-organismen zelf kunnen maken. Een geneesmiddel voor type 1 diabetes zou revolutionair zijn’.

Over AMI B.V.
AMI BV onderzoekt en ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen voor type 1 diabetes en andere auto-immuunziekten gebaseerd op producten die het microbioom in gezonde mensen maakt. AMI B.V. is in 2022 opgericht door Max Nieuwdorp en Willem M de Vos die al jaren een zeer productieve wetenschappelijke samenwerking hebben gericht op verbetering van de gezondheid.

Over Innovatiefonds Noord-Holland
Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland bij het financieren van innovatie in de Proof-of-Concept-fase door het verstrekken van converteerbare leningen. Het Innovatiefonds Noord-Holland beheert twee fondsen: een fonds voor innovatieve starters, ondersteund door de RVO, en een fonds voor academische starters, ondersteund door EFRO.