Innovation Awards 2021 uitgereikt

November 9, 2021

Amsterdamse Science & Innovation Awards 2021 voor digitale urineweegschaal, nanofolie en dyslexiespel voor kinderen

 In NEMO Amsterdam zijn voor de 15e keer de jaarlijkse Innovation Awards uitgereikt. De innovatieprijzen zijn een initiatief van Innovation Exchange Amsterdam (IXA). IXA bekroont met de Awards vernieuwende ideeën van jonge onderzoekers, verbonden aan de Amsterdamse universiteiten en kennisinstellingen.

Tom Brouwer (Amsterdam UMC), Arnon Lesage (UvA) en Desi Bootsman (HvA) krijgen ieder € 10.000 om hun idee verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

Tom Brouwer won in de categorie Gezondheid met Flowsure, een geautomatiseerde urineproductiemonitor die realtime aangeeft hoeveel een patiënt plast, een vitale indicator voor de toestand van de patiënt.

In de categorie Samenleving ging de award naar Desi Bootsman (HvA) voor Mazehunter, een spel waarmee kinderen met dyslexie spelenderwijs leren.

Arnon Lesage kreeg de prijs in de categorie Milieu&Klimaat voor SolarFoil: een nieuw soort nanofolie waarmee zonlicht omgezet wordt in optimaal licht voor efficiëntere land- en tuinbouw.

De vijftiende editie van de Innovation Awards stond onder leiding van juryvoorzitter Gigi Wang, specialist Ondernemerschap en verbonden aan de Berkeley Universiteit. Zij had ook een oproep aan jonge wetenschappers: ‘Om je idee rendabel te maken is het ook heel belangrijk om goed na te denken over de innovatie van je businessmodel. Hoe breng je het naar de markt?’

Impact Awards voor Halleh Ghorashi, Jeroen Kluck en Hergen Spits

Een Impact Award is uitgereikt aan drie wetenschappers voor hun jarenlange, betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij.

Halleh Ghorashi (VU) doet onderzoek naar vluchtelingen en diversiteit. Zij richt zich voornamelijk op de verhalen van vluchtelingen en migranten, want: ‘Beleid is vaak gebaseerd op cijfers, maar daarmee kom je niet dichtbij de leefwereld van de mensen waar je beleid voor maakt.’

Jeroen Kluck (Hogeschool van Amsterdam) doet onderzoek naar klimaatadaptatie in steden. ‘Vanuit mijn onderzoek zijn richtlijnen voor klimaatbestendigheid ontwikkeld. We moeten naar steden die het hele jaar leefbaar en gezond zijn, met aandacht voor biodiversiteit.’

Hergen Spits (UvA en Amsterdam UMC) doet wetenschappelijk onderzoek naar B-cellen. Dat zijn de cellen in het menselijk lichaam die antistoffen aanmaken, waarmee bijvoorbeeld het RS-virus bij kinderen bestreden kan worden. ‘Het mooie is dat B-celonderzoek ook toepasbaar is bij andere virusinfecties, zoals griep, en zelfs bij kanker.’