Is sweat the ideal outcome for diabetics?

January 15, 2019

Meerdere keren per dag bloedprikken om je bloedsuiker te bepalen. Het is voor diabetici dagelijkse kost. Maar als het aan dr. Elizabeth von Hauff (GlucoEasy, Vrije Universiteit Amsterdam) ligt, hoeft dat in de toekomst niet meer. Ze ontwikkelt een nieuwe meettechniek die verder gaat dan biochemische sensoren. 

Hoe ontstond het idee voor dit project?

“Dat heeft een zeer persoonlijke link. Ik studeerde ooit natuurkunde in Canada en vertrok daarna naar Duitsland om mij te richten op zonne-energie. Mijn focus daar was zonne-energie in materiaalkunde en dus was ik bezig met technieken die nauwkeurig metingen kunnen doen. Ik woonde daar samen met een vriendin, die lijdt aan Diabetes type 1. Op een dag dacht ik: ‘kan ik die gevoelige meettechniek niet ook gebruiken om glucose te meten?’ Toen is het balletje gaan rollen.”

Waarom zou het zo’n uitkomst zijn voor diabetici?

“Bij mijn vriendin zag ik dagelijks wat een enorme impact de ziekte op haar leven had. Het eerste wat ze ’s ochtends deed was haar bloedsuiker controleren en dat herhaalde zich zo’n vijf tot tien keer per dag. Elke keer voor en na haar maaltijd. Ze leefde in constante onzekerheid en continue bewustzijn over haar suiker. Wanneer ze dan een lage bloedsuikerspiegel had, raakte ze in paniek. De volgende dag voelde ze zich zo slecht dat ze niet naar werk kon. Ze zei altijd: ‘je kunt het nooit uitzetten.’ En dat is een enorme last. Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren hoe groot deze ziekte is. Hoe chronisch en levensbedreigend het kan zijn.”

Hoe werkt de techniek?

“Ik kan er helaas nog niet te veel over kwijt, omdat we in een proces van patent aanvragen zitten. Ons algemene doel is dat we glucose willen meten in zweet. Het werkt al binnen de muren van ons laboratorium. Nu is het nog zaak dat we zorgen dat het ook buiten het lab werkt en niet gevoelig is voor andere invloeden.

“Deze methode is niet invasief, er is geen naald bij nodig en er is altijd zweet beschikbaar” 

En waar kwam zweet om de hoek kijken?

“Deze methode is niet invasief, er is geen naald bij nodig en er is altijd zweet beschikbaar. Dus op alle fronten is het comfortabeler. Maar de concentratie glucose is lager dan in het bloed, dus moet de meting nog nauwkeuriger zijn. We hopen dat het uiteindelijk accurater zal zijn dan de bloedmeting.”

Welke rol speelt het Demonstrator Lab daarin?

“Het is een veilige plek waar ik samen met een aantal studenten aan de slag mag met ons project. Er zijn veel professoren en ondernemers bij betrokken die ons advies geven en helpen bij zaken als een patentaanvraag. Ook is er door de financiering die we hebben gekregen geen persoonlijk financieel risico en kunnen we zonder druk om papers te publiceren ons richten op het onderzoek.”

En hoe blij is je vriendin?

“Ze is natuurlijk heel enthousiast. En nu het project langzamerhand meer bekendheid krijgt ontvang ik meer reacties. Van de week vertelde een vader mij dat zijn dochter het haat om zichzelf te prikken en het veel te weinig doet. Ik ben ervan overtuigd dat áls het er is, het een enorme uitkomst zal zijn. Maar nogmaals, het ís er nog niet. Dus ik wil nog geen valse hoop geven. Maar het enthousiasme is elke dag weer een motivatie.”

Bron: VU Magazine, Marjolein de Jong
Foto: Rebecca Camphens
Website: Demonstrator Lab Amsterdam > D-Lab showcases > GlucoEasy

More news

Max Nieuwdorp’s innovative research on gut microbes: a path to combat fatty liver disease

Internist Max Nieuwdorp, of Amsterdam UMC, discovered a few years ago that the microorganisms in the intestines of many overweight people produce alcohol to an increased extent. Breaking down excessive alcohol leads to fatty liver disease, which in turn poses a risk of serious conditions such as diabetes and cardiovascular disease. Nieuwdorp has now received an ERC Advanced Grant of 2.5 million euros for a major study into the underlying causes of this excessive alcohol production.  

News

Funding from KWF for palliative cancer patients in meaning-making at home

The diagnosis of incurable cancer profoundly disrupts patients’ lives, often causing existential crises and a sense of lost purpose. The KWF-funded project “In Search of Stories” (ISOS) aimed to support these patients by partnering them with spiritual counsellors and professional artists. This co-creation process proved highly beneficial. New funding from KWF Dutch Cancer Society supports […]

News

Impact in education and beyond: VU researcher Laura Rupp secures Comenius Leadership Fellow grant

Laura Rupp has been awarded the Comenius Leadership Fellow grant for a three-year period. This grant of 500,000 Euros, will fund a project titled “Global English and International Dutch on the VU Campus”. Over the years, Rupp has successfully reached more than 100,000 people online worldwide, teaching how to understand diverse English accents and speak […]

News
All news