Johan Hoorn en Elly Konijn ontvangen Huibregtsenprijs 2020

October 15, 2020

Johan Hoorn en Elly Konijn (Vrije Universiteit Amsterdam) hebben voor hun onderzoeksproject ‘Alice’ de Huibregtsenprijs ontvangen.

‘Alice’ is een elektromechanisch kleinkind dat eenzaamheid verdrijft. In een vegrijzende samenleving is sociale eenzaamheid een groot problem. Om die reden ontwikkelden de onderzoekers ‘Alice’. Het robotmeisje vereist een vorm van interactie waarbij het AI-systeem gevoel voor de gebruiker ten toon kan spreiden en de gebruiker een emotionele band aangaat met de robot. En dat alles zonder dat de robot onbedoeld in de ‘uncanny valley’ belandt, het gebied waar mensen beginnen te griezelen van de machine wegens een te grote levensechtheid. Deze bijzondere eigenschap van ‘Alice’ werd ook door de jury van de Huibregtsenprijs geprezen. “Dit wetenschappelijke én maatschappelijke project berust op een indrukwekkende combinatie van disciplinaire expertise. ‘Alice’ roept diepe vragen op over mogelijke relaties tussen mens en machine, maar ook over empathie en moreel redeneren.”

Alice is het product van team science en had ook niet op een andere manier ontwikkeld kunnen worden. Maar ook citizen science was onmisbaar, in de vorm van de ervaringen van gebruikers en de input van zorgmedewerkers met hun praktijkervaring. De documentaire ‘ik ben Alice’ is wereldwijd miljoenen keren bekeken.

Huibregtsenprijs
De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij en vernoemd naar ir. Wouter Huibregtsen. De prijs is bestemd voor een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk kwaliteit en vernieuwing combineert met een bijzondere maatschappelijke meerwaarde of outreach. De prijs werd 5 oktober uitgereikt tijdens een besloten bijeenkomst bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij in het Hodshon Huis in Haarlem.

Voor meer informatie over de Huibregtsenprijs bekijk de website.