Nieuw platform voor samenwerking op gebied van duurzaamheid

May 20, 2019

Donderdag 16 mei 2019 is de officiële opening van het Amsterdam Sustainability Institute (ASI) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), een samenwerkingsplatform op het gebied van duurzaamheid en de Sustainable Development Goals (SDGs).

Het ASI wil de bestaande duurzaamheidsexpertise op de VU bij elkaar brengen en naar een hoger niveau tillen. Urgente vraagstukken van nu, zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en voedselzekerheid, vragen om een aanpak die verschillende wetenschappelijke disciplines combineert. In het Amsterdam Sustainability Institute komen deze disciplines samen.

Science for Sustainability’ is een van de profileringsthema’s van de VU. Tot nu toe werd onderzoek op het gebied van duurzaamheid nog niet optimaal gebundeld. Het ASI brengt onderzoekers met elkaar in contact en moedigt interdiciplinair onderzoek aan door activiteiten met een innovatief karakter financieel te ondersteunen.

Tijdens de feestelijke opening van het ASI geeft Joyeeta Gupta, hoofdauteur van het recente VN rapport Healthy Planet, Healthy People, haar visie op de belangrijkste interdisciplinaire onderzoeksvragen voor de komende jaren en gaat zij in debat met onderzoekers en het publiek. Vicedecaan van de Faculteit der Bètawetenschappen Jacqueline Broerse en Maresa Oosterman van SDG Charter Nederland zullen het SDG Charter ondertekenen. Verder lichten ASI-directeur Philipp Pattberg en verschillende onderzoekers tijdens het event hun plannen toe voor het instituut en is er een Impact Market waar organisaties zich presenteren die duurzaamheid in praktijk brengen, zoals Green Office VU, Nudge en Platform 02025.