Nieuwe broedplaats voor recht op Roeterseilandcampus UvA

February 6, 2019

Dinsdag 26 februari heeft burgemeester Femke Halsema de Amsterdam Law Hub geopend. Hier werken studenten en medewerkers van de UvA samen met maatschappelijke partners en juridische ondernemers aan juridische dienstverlening en innovatie.

De Law Hub komt voort uit de ambitie het onderwijs te vernieuwen en relevanter te maken voor de samenleving, zegt André Nollkaemper, decaan van de rechtenfaculteit. In het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice kruipen studenten door middel van clinics, law labs en simulaties al in de rol van jurist. Nollkaemper: “We zochten naar een manier om de Amsterdam Law Practice meer zichtbaar te maken. Tegelijkertijd zocht een aantal juridische instellingen naar een plek waar ze bij de UvA konden werken om zo samen met studenten het recht in te zetten voor maatschappelijke doelen. Met de Hub wordt onze band met de maatschappij, en Amsterdam in het bijzonder, in de fysieke vorm zichtbaar.”

Broedplaats voor innovatie

Afstuderende studenten en alumni kunnen in de Hub beginnen aan een juridische start-up, en zo eerste hun stappen zetten in het ondernemerschap. De Hub ondersteunt juridische start-ups die op gebieden als migratie, wonen, cybercrime, kinderen en werk & zorg juridische innovatie zullen brengen en daarmee het recht toegankelijker zullen maken, juist voor kwetsbare groepen. The Start-up Incubator of the Amsterdam Law Hub is onderdeel van de Amsterdam Venture Studios is gesponsord door Innovation Exchange Amsterdam (IXA). Het IXA valorisatiefonds heeft 75 duizend euro toegekend aan de juridische faculteit voor het start-up-programma in de nieuwe Law Hub.

Gratis rechtshulp

Verder is in de Amsterdam Law Hub gevestigd het Free Legal Advice Centre waar iedereen gratis terecht kan met vragen over consumentenrecht, verbintenissenrecht (contracten), sociaal zekerheidsrecht (uitkeringen), huurrecht, arbeidsrecht, strafrecht, bestuursrecht en belastingrecht. Het Centre is een samenwerkingsverband tussen vijf rechtswinkels: Wetwinkel Amsterdam, Strafrechtswinkel Amsterdam, Rechtswinkel Bijlmermeer, Juridisch Spreekuur Gedetineerden en Belastingwinkel Amsterdam.
In deze winkels werken hoofdzakelijk bachelor- en masterstudenten Rechtsgeleerdheid. Ze duiken in de zaak, en helpen bijvoorbeeld met documenten opstellen of brieven schrijven. Ook kunnen de studenten voor cliënten naar de rechter gaan in zaken waar geen advocaat bij hoeft te zijn.

Procederen voor maatschappelijke doelen

Tot slot huren in de Hub ook maatschappelijke juridische organisaties een werkplek, zoals Public Interest Litigation Project (PILP), Bureau Clara Wichman, Lawyers for Lawyers, Pro Bono Connect en Arbeidsmarktresearch. Deze organisaties streven allemaal rechtsontwikkeling en maatschappelijke doelen na, onder andere door strategisch procederen en proefprocessen. Masterstudenten zullen in de Hub via law clinics en law labs gaan deelnemen aan projecten en zaken van deze partners.

De Amsterdam Law Hub is gelegen op de Roeterseilandcampus, op de begane grond van REC A (Nieuwe Achtergracht 166).

Aftermovie opening Amsterdam Law Hub.