Sustainable Chemistry, is Open Kitchen Labs belangrijk voor het eco-systeem op Amsterdam Science Park dat is gericht op het tot wasdom brengen van innovatieve ideeën en het stimuleren van ondernemerschap en valorisatie. “Het Demonstratorlab biedt onderzoekers en studenten de eerste mogelijkheid te ontdekken of hun idee tot een product of dienst kan leiden met betekenis voor de samenleving. In een volgende fase kunnen ze dan terecht in Open Kitchen Labs, om het als zelfstandige onderneming verder te ontwikkelen. Zo faciliteren we ideeën in verschillende stadia van ontwikkeling.” Reek verwacht dat de bedrijfjes in Open Kitchen Labs een stimulans zullen vormen voor de initiatieven van het Demonstratorlab, waar ook Chris Slootweg bij betrokken is. “Andersom zullen de bedrijven in Open Kitchen Labs baat hebben bij de wetenschappelijke kennis van het eco-systeem op Amsterdam Science Park”, aldus Reek.
Het idee achter Open Kitchen Labs is om voor iedereen drempels weg te nemen, aldus Goswami. “Aan de ene kant heb je gevorderde startups die bijvoorbeeld hun proces willen verbeteren. Een eigen lab is dan nog een brug te ver, maar ze willen onderzoek ook niet uitbesteden aan commerciële laboratoria. Aan de andere kant heb je bedrijfjes die in garages of kleine bedrijfsruimten de eerste proeven doen, zonder veel faciliteiten en vaak niet echt veilig. Wij staan voor iedereen open.”
Daarnaast:
Het deelconcept maakt de Open Kitchen Labs alleszins betaalbaar, zegt Scheerder. Hij legt uit een soort ‘sportschool’ aanpak te hanteren met verschillende abonnementen die toegang bieden tot de labruimte, de faciliteiten en ondersteuning. Het ‘flex’-abonnement betreft werkelijk gedeelde labruimte voor slechts enkele dagen per week. Bij ‘complete’ abonnementen beschikt de gebruiker de hele week over eigen lab- en opslagruimte. Bij de ‘premium’ versie is zelfs continue toegang tot geavanceerde universitaire infrastructuur via Spark904 gewaarborgd, iets dat bij goedkopere abonnementen op projectbasis wordt besproken.
De precieze tarieven komen in overleg met de gebruiker tot stand, aldus Scheerder. “Voor een eenvoudig verkennend project met een relatief korte looptijd moet je aan bedragen rond duizend euro denken. Dat loopt op naarmate je meer ruimte, meer tijd en meer faciliteiten nodig hebt. Maar in alle gevallen zijn de kosten veel en veel lager dan wanneer bedrijven zelf investeren in labruimte.”
Open Kitchen Labs ging in december 2020 van start met een pilot waarvoor Innovation Exchange Amsterdam (IXA) een physics2market subsidie verstrekte. Daarnaast stelde Matrix Innovation Center op Amsterdam Science Park labruimte ter beschikking. Inmiddels heeft een vijftal startups er gebruik van gemaakt en de ervaringen zijn zonder meer positief, aldus Goswami. “Iedereen heeft vooruitgang geboekt en vooral de ondersteuning van de labmanager wordt zeer gewaardeerd. We hebben ook al contacten zien ontstaan met onderzoekers van de UvA-bètafaculteit.” Recent verwierf Open Kitchen Labs financiering voor een tweede fase van de pilot met bijdragen van IXA, het Van ‘t Hoff Institute for Molecular Sciences, de faculteit FNWI en UvA ventures.
The diagnosis of incurable cancer profoundly disrupts patients’ lives, often causing existential crises and a sense of lost purpose. The KWF-funded project “In Search of Stories” (ISOS) aimed to support these patients by partnering them with spiritual counsellors and professional artists. This co-creation process proved highly beneficial. New funding from KWF Dutch Cancer Society supports […]
NewsLaura Rupp has been awarded the Comenius Leadership Fellow grant for a three-year period. This grant of 500,000 Euros, will fund a project titled “Global English and International Dutch on the VU Campus”. Over the years, Rupp has successfully reached more than 100,000 people online worldwide, teaching how to understand diverse English accents and speak […]
NewsInternist Max Nieuwdorp, of Amsterdam UMC, discovered a few years ago that the microorganisms in the intestines of many overweight people produce alcohol to an increased extent. Breaking down excessive alcohol leads to fatty liver disease, which in turn poses a risk of serious conditions such as diabetes and cardiovascular disease. Nieuwdorp has now received an ERC Advanced Grant of 2.5 million euros for a major study into the underlying causes of this excessive alcohol production.
News