Pacmed wins Digital Impact Award 2018

September 23, 2018

De Digital Impact Award 2018 is gewonnen door Pacmed met Machine learning op de intensive care. De award wordt jaarlijks uitgereikt door Nederland ICT en ECP | Platform voor de informatiesamenleving aan een ICT-project of product met impact op de samenleving en de digitale economie.

Machine learning op de Intensive Care

Op de intensive care worden de meest zieke patiënten van een ziekenhuis verzorgd. Het is van het grootste belang dat zij op het juiste moment worden doorverwezen naar de reguliere verpleegafdeling. Een te vroege doorverwijzing kan leiden tot heropname of mortaliteit, een te late doorverwijzing is eveneens niet in het voordeel van patiënt en verpleegkundige. Pacmed werkt aan de ontwikkeling van machine learning algoritmes, waardoor de keuze voor ontslag van de intensive care naar de verpleegafdeling kan worden ondersteund. Door te leren van onverwachte heropnames uit het verleden is, samen met het VU medisch centrum, een model ontwikkeld dat voor alle patiënten een kans op heropname geeft op het moment van (mogelijk) ontslag. Hiermee minimaliseert de mortaliteit en heropname op de intensive care.

Het juryrapport

De jury is erg te spreken over de praktische toepassing van machine learning en het voornemen van Pacmed om de oplossing breed toegankelijk te maken voor andere ziekenhuizen. Deze toepassing laat zien dat met ICT een grote maatschappelijke impact bereikt kan worden. De jury hoopt dat andere zorgpartijen geïnspireerd raken door de mogelijkheden van technologie om beslissingsprocessen te optimaliseren.

Digital Impact Award

De award wordt jaarlijks uitgereikt door Nederland ICT en ECP | Platform voor de informatiesamenleving aan een ICT-project of product met impact op de samenleving en de digitale economie.

Video youtube “Machine learning op de intensive care van Pacmed winnaar van de Digital Impact Award 2018”.