Rewarded Take-off grants for Amsterdam projects

September 15, 2020

Various projects within the Amsterdam knowledge institutions have received funding through a Take-off program from NWO. With this funding, they can further investigate the market opportunities for their products through a feasibility study or with an early stage route.

Projects Feasibility studies (phase 1)

  • VU-AMS, Ambulatory Monitoring of the Autonomic Nervous System

Hoofdaanvrager: Prof. dr. J.C.N. de Geus, Vrije Universiteit Amsterdam
Het Vrije Universiteit Ambulatory Monitoring System (VU-AMS) is een draagbaar meetsysteem, ontworpen door de afdeling Biologische Psychologie aan de VU, voor het niet-invasief en continu meten van activiteit van het autonome zenuwstelsel. Hiervoor combineert het electrocardiografie (ECG), impedantiecardiografie (ICG), huidgeleiding (EDA) en triaxiale accelerometrie in een gemakkelijk te gebruiken, lichtgewicht apparaat dat ruim 48 uur kan meten op twee AA-batterijen. Vanuit de verworven fysiologische signalen kunnen de effecten van psychologische processen zoals stress, emotionele lading, aandacht, en mentale inspanning in het dagelijks leven worden gekwantificeerd. Daarmee is dit draagbare meetsysteem breed toepasbaar. Door middel van een haalbaarheidsstudie zal de haalbaarheid van de VU-AMS voor een breder gebruik door instellingen en bedrijven worden onderzocht en wat er nodig is om de VU-AMS markt klaar te maken als commercieel product.

  • Run Event Guide

Hoofdaanvrager: prof. dr. J. van Dieën, Vrije Universiteit Amsterdam
De Run Event Guide geeft op basis van trainingsdata persoonlijke online begeleiding in de voorbereiding van een hardloopwedstrijd doormiddel van feedback modules. De Run Event Guide bestaat uit een cloud platform die op basis van kunstmatige intelligentie feedback verzorgt. Via de digitale kanalen van een hardloopevenement worden de deelnemers tijdens de verschillende fasen in de aanloop van een wedstrijd voorzien van doelgerichte en persoonlijke feedback. De Run Event Guide kan worden gebruikt door iedereen die met een sporthorloge of smartphone applicatie loopt, ongeacht het merk. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten krijgt een grote diversiteit aan hardlopers tegen lage kosten, nauwkeurige, relevante en concrete informatie om blessurevrij prachtige prestaties neer te zetten. “It is the road that matters most”.

  • LeyLek: A non-invasive device for embryo quality assessment in IVF treatment

Hoofdaanvrager: dr. B.I. Avci, Vrije Universiteit Amsterdam 
Onvruchtbaarheid neemt wereldwijd snel toe en bijna één op de vijf stellen heeft problemen om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Velen nemen hun toevlucht tot in vitro fertilisatie (IVF) om toch een gezin te kunnen stichten. Echter, slechts ongeveer 30% van de IVF cycli is succesvol en resulteert in een zwangerschap. De teleurstellend lage slagingskans van IVF komt deels doordat er geen betrouwbare kwantitatieve manier is om de meest levensvatbare eicellen en vroege stadium embryo’s selecteren. Leylek is een nieuwe, unieke spectroscopische methode die aan de VU ontwikkeld wordt en zal toegepast worden voor de klinische karakterisatie van levensvatbare embryo’s. Erg belangrijk daarbij is dat deze methode gegarandeerd geen negatieve invloed op het embryo heeft. Deze techniek is daarom een weg naar IVF behandelingen met een hogere slagingskans en met minder belasting en lagere kosten voor de patiënt.

  • Humane zenuwcel screen: nieuwe oplossingen voor neurologische ziekten

Hoofdaanvrager: C.M. Persoon, Amsterdam UMC – Locatie VUmc
Neurologische en psychiatrische ziekten, zoals dementie, epilepsie, autisme en depressie, veroorzaken een enorme gezondheidslast en treffen bijna 180 miljoen mensen in de EU. Momenteel zijn zeer weinig behandeling beschikbaar en de ontwikkeling van nieuwe medicatie verloopt zeer moeizaam. Eén van de grote problemen in de zoektocht naar nieuwe medicatie is het gebruik van diermodellen die niet representatief zijn voor humane aandoeningen. Met behulp van nieuwe technologie waarmee humane zenuwcellen gegenereerd kunnen worden uit huidcellen van patiënten, groeien wij individuele humane zenuwcellen in het lab. Met deze individueel gegroeide zenuwcellen en specialistische elektrofysiologie en microscopie methoden waarmee synaptische communicatie wordt gemeten, kunnen wij de werking en potentie van nieuwe medicatie in een representatief patiënten model bepalen. Hiermee dragen wij bij aan de ontwikkeling van succesvolle medicijnen voor neurologische en psychiatrische ziekten.

  • INCYPRO: A Biotechnology Platform for the Stabilization of Proteins

Hoofdaanvrager: dr. S.A. Neubacher, Vrije Universiteit Amsterdam
Eiwitten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en diagnostica en in duurzame productie prosessen als werkzame stof, reagentia of als katalytische enzymen. Vaak wordt de toepassing echter beperkt door de intrinsieke instabiliteit van eiwitten. De afgelopen jaren hebben wij in onze laboratoria op de VU de unieke en gepatenteerde INCYPRO eiwit stabilisatie technologie ontwikkeld. De INCYPRO technologie maakt het mogelijk om robuuste stabiele vormen van commercieel interessante eiwitten te maken. Door middel van minimale veranderingen zijn deze eiwitten hierdoor bestand tegen afbraak en degradatie met behoud van de oorspronkelijke activiteit en functie. Een spin-off company zal worden opgericht voor de commerciële exploitatie van deze technologie. De Take-off 1 subsidie is aangevraagd om 1) de processen achter de technologie op te schalen, nodig voor het bedienen van eerste klanten en samenwerkingen en 2) het in kaart brengen van de meest interessante commerciële toepassingen van de technologie voor een gefocuste en efficiënte start van het nieuwe bedrijf.

Incypro heeft een IXAnext Physics2Market grant ontvangen die heeft geleid tot de take-off aanvraag.

  • De PsyPhy-Amp: een mobiel meetsysteem voor psychofysiologisch onderzoek

Hoofdaanvrager: dr. H.S. Scholte, Universiteit van Amsterdam
Binnen de psychologie faculteit van de UvA is in-house, een systeem ontwikkeld voor het verrichten van fysiologische metingen. Deze maken het mogelijk om het perifere (hartslag, spierspanning, activatie van het sympathische en parasympatische systeem) en centrale (EEG) zenuwstelsel te meten. We stellen in dit voorstel voor om deze door te ontwikkelen tot een, eenvoudig te gebruiken, mobiele, oplossing. We willen deze oplossing, o.a., koppelen aan een lease-model dat het mogelijk gaat maken om voor een competitieve prijs grootschalige veld, of in-home, studies uit te voeren.

  • Enantiomeric purity by design

Hoofdaanvrager: dr. W.L. Noorduin, AMOLF
Veel moleculen bestaan net als je handen in twee spiegelbeeldvormen. Deze spiegelbeeldvormen zijn schijnbaar identiek, maar kunnen dramatisch verschillende werkingen hebben: terwijl de ene hand een effectief medicijn is, kan het spiegelbeeld zeer giftig zijn. Helaas is het praktisch vaak ontzettend lastig om alleen moleculen van de gewenste hand te verkrijgen. In de afgelopen jaren is er een veelbelovende methode ontwikkeld om mengsels van links- en rechtshandige moleculen volledig om te zetten in de moleculen van de gewenst vorm. Wetenschappers gaan in deze haalbaarheidsstudie onderzoeken of deze methode ook gebruikt kan worden als een praktische en commercieel interessante methode om moleculen van de gewenste hand te maken.

Wim Noorduin heeft in 2019 een IXAnext Physics2Market grant ontvangen. Deze grant heeft geleid tot de take-off aanvraag en de oprichting van een start-up.