Slimme bokszak wint Dutch Sports Innovation Award 2020

December 14, 2020

VU startup Sports-f(x) is uitgeroepen tot winnaar van de 12e Dutch Sports Innovation Award 2020. Oprichter Nilas van Woersem ontving de prijs uit handen van jurylid Jan Hoefnagels voor de NextRound Boxing Bag, een slimme bokszak die direct feedback geeft.

De Dutch Sports Innovation Award is de stimuleringsprijs voor een innovatief en kansrijk product of dienst dat zich richt op topsport en/of recreatieve sport. Het gaat om producten of diensten die zo ver uitontwikkeld zijn dat de marktwaarde en de impact op de sport en gezonde actieve leefstijl duidelijk zijn of goed zijn in te schatten. De award is een initiatief van Brainport Development, Arko Sports Media en het Cluster Sports & Technology, om startups te ondersteunen en te stimuleren.

Een onafhankelijke jury, bestaande uit Koen Lemmink (Rijksuniversiteit Groningen), Dirk Vinken (FGHS), Mariken Leurs (RIVM), Peter Kentie (Eindhoven 365) en Jan Hoefnagels (zelfstandig ondernemer en consultant), selecteerde uit alle inzendingen drie finalisten waaruit Sports-f(x) als winnaar werd gekozen. De prijs is een geldbedrag van 5.000 euro en omvat daarnaast communicatie-ondersteuning en advies ter waarde van 10.000 euro.

NextRound Boxing Bag
Sports-f(x) is ontwikkelaar van de NextRound Boxing Bag: de eerste slimme vrijhangende bokszak die nauwkeurige feedback geeft over de impactkracht, timing en precisie van stoten en trappen. De data en feedback van workouts wordt real-time weergeven, waardoor de innovatie ook goed individueel en zonder trainer kan worden gebruikt.

Jan Hoefnagels licht namens de jury de keuze voor de NextRound Boxing Bag toe: “Het product past goed in de trend om met slimme technologie de training te optimaliseren, de sporter feedback te geven en de risico’s op overbelasting te minimaliseren. Daarbij sluit het aan op de marktontwikkelingen waarbij mensen meer individueel willen sporten maar daarbij ook goed persoonlijk begeleid willen worden. De toevoeging van game elementen maakt dat het product voor een breed publiek aantrekkelijk kan zijn. Het concept lijkt betaalbaar en daarmee ook schaalbaar. Met een enthousiast team en een goed gedefinieerd businessmodel, bestaat het vertrouwen dat het een succesvol product kan worden.”

Sport Innovatie Congres
De 17e editie van het congres is een initiatief van het Cluster Sports & Technology en wordt mede georganiseerd door Sportinnovator, Orange Sports Forum, Brainport Development, Brabant Sport en de High Tech Campus. Het congres vindt dit jaar digitaal plaats in de vorm van verschillende thematische seminars. De seminars zijn via een online event omgeving te volgen en terug te kijken. Naast edities op 18 november en 8 december volgen er ook in januari (26e), maart en april nog drie seminars. Ga voor meer info naar: sport-innovatiecongres.nl.