Spreken ze Nederlands in New Jersey en komt robot uit het Tsjechisch?

October 27, 2020

Tot in de twintigste eeuw werd er Nederlands in de staat New Jersey gesproken, het woord robot is afkomstig uit het Tsjechisch, klanken kunnen hoekig zijn en gedichten kun je ‘schrijven’ in gebarentaal. Deze en nog meer taalvondsten en -feiten vind je in scheurkalender Meer dan woorden alleen. De kalender is samengesteld door taalkundigen van de Universiteit van Amsterdam. Vele talen komen aan bod maar de rode draad wordt gevormd door het Nederlands.

Onder leiding van Geesteswetenschappers Alla Peeters-Podgaevskaja en Petra Sleeman is door UvA taalonderzoekers en -docenten materiaal voor de scheurkalender Meer dan woorden alleen verzameld. De afwisselende, kleurrijke en soms curieuze verhalen laten zien hoeveel taal ons kan vertellen over onze cultuur en ons wereldbeeld. Woorden vormen als het ware voetafdrukken van de geschiedenis. Elke week heeft een thema: bedreigde talen, taalkronkels, taalverwantschap, gebarentaal, taal leren, meertaligheid, dialecten, alfabetten, taalverandering, taalfamilies en meer.

Om de ontwikkeling en de publicatie van de scheurkalender mogelijk te maken heeft IXA-UvA de samenwerking met uitgeverij Lias tot stand gebracht. Het project is gefinancierd met een bijdrage van het UvA Valorisatiefonds, het Amsterdams Universiteitsfonds en het ACLC instituut.

Een jaar lang scheurplezier voor iedereen die taal gebruikt. Koop de kalender bij de betere boekwinkel of online, het ISBN nummer is 978 90 8803 105 2.