Antwoorden op veelgestelde vragen vind je hier
Over valorisatie
Valorisatie is het proces van waarde creëren uit kennis door die kennis geschikt en/of beschikbaar te maken voor economisch en/of maatschappelijk gebruik en die kennis te vertalen naar concurrerende producten, diensten, processen en ondernemende activiteiten.
Valoriseren van onderzoek is een kerntaak (naast onderwijs en onderzoek) voor universiteiten en dus ook voor haar onderzoekers. Het wordt steeds belangrijker gevonden om onderzoeksresultaten maatschappelijk en/of economisch te benutten. Kennisoverdracht is een manier om dit te doen, al dan niet in ruil voor geld door het licentiëren van het intellectueel eigendom (IP) van de universiteit.
Een KTO is organisatie onderdeel van een universiteit. Het richt zich op dienstverlening om kennis buiten de muren van de universiteit beschikbaar te maken ten behoeve van de samenleving. Deze kennisoverdracht, onderzoeksresultaten of intellectueel eigendom moet resulteren in maatschappelijke en/of economische impact. KTO’s zijn te vinden aan universiteiten die actief zijn in alle domeinen, terwijl de variant TTO (Technology Transfer Office) vaak te vinden is aan technische universiteiten.
Een KTO geeft vorm en inhoud aan de derde doelstelling van universiteiten – naast onderwijs en onderzoek: het valoriseren van onderzoek. Een KTO fungeert daarnaast als facilitator. Met een breed scala aan dienstverlening, faciliteiten en expertise biedt IXA onderzoekers praktische ondersteuning bij het valoriseren van onderzoek.
Daarnaast vervult het KTO een belangrijke communicatierol: universiteiten en winstgevende bedrijven hebben vaak verschillende waarden en doelstellingen als het gaat om onderzoek. De experts van IXA begrijpen beide en kunnen effectief communiceren met zowel onderzoekers als commerciële mensen. Verder zorgt de inzet en betrokkenheid van een KTO ervoor dat alle betrokken partijen – onderzoeker, universiteit en een derde partij – een eerlijke vergoeding ontvangen als een bedrijf winst maakt met de kennis. En dat alles op een manier waardoor zoveel mogelijk mensen profiteren van hun onderzoeksresultaten.
Over ondernemerschap
Ondernemerschap is voor de meeste universiteiten geen doel op zich. Het is simpelweg een manier om kennis en onderzoeksresultaten in de samenleving te integreren, bijvoorbeeld door kennis en innovatie via een product, dienst of onderwijs op de markt te brengen.
Kom eerst eens vrijblijvend met ons praten – bijvoorbeeld met een business developers. Je kunt met hun sparren over je plannen en ze helpen je bij het schrijven van een bedrijfsplan. Binnen de kennisinstellingen zijn er incubator faciliteiten zoals het Demonstrator Lab en StartHub op de VU en Law Hub en Humanities Venture Lab bij de UvA. Verder bieden wij diverse trainingen en workshops om kennis en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap te ontwikkelen.
Een spin-off is een kennisintensief bedrijf dat is opgericht door een medewerker van een universiteit. Dit nieuwe bedrijf gebruikt de kennis of onderzoeksresultaten van de universiteit om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen, zoals nieuwe technologie, chemische stoffen, nieuwe meetmethoden of lesmethoden.
Meestal wordt de term start-up gereserveerd voor ondernemingen van studenten en spin-off voor onderzoekers die een nieuw bedrijf starten. Soms, afhankelijk van de context, gebruiken we ook de term start-up om de status van de activiteit te beschrijven, zoals in een vroege fase van een nieuwe onderneming.
Over IXA's dienstverlening
Nee. Onze diensten, faciliteiten en expertise zijn gratis voor onderzoekers/medewerkers. Omdat IXA als Knowledge Transfer Office een integraal onderdeel is van de service-infrastructuur van de universiteiten.
Stuur een e-mail met je vraag naar info@ixa.nl of vind zelf een expert binnen jouw IXA team.
De subsidie adviseurs van IXA en van jouw instelling helpen bij de aanvraag van onderzoekssubsidies waaronder EU- en nationale subsidies. Daarnaast beheert IXA verschillende valorisatiefondsen, zoals het Proof-of-Concept Fund en het Impact Fund. Kijk ook eens op de pagina Services & Expertise
Onze juridische adviseurs staan voor je klaar. Samen kijken we wat het beste past, denk aan een geheimhoudingsverklaring, auteursrechten of een octrooi. IXA helpt bij het aanvragen van octrooien en het opstellen van juridische documenten om het intellectuele eigendom te beschermen.
Wij kunnen je helpen met het identificeren van geschikte organisaties. Of als je zelf al contact hebt met een organisatie dan helpen onze juristen bij het opstellen en onderhandelen van een passend contract. Denk aan geheimhoudingsovereenkomsten (NDA), onderzoekssamenwerkings- of consortiumovereenkomsten en licentieovereenkomsten.
Onze IXA adviseurs helpen je bij het vinden van de juiste partners en het regelen van de formaliteiten. Denk aan het opstellen van samenwerkingsovereenkomsten en het beschermen van het intellectuele eigendom. Neem contact met ons op
Zijn je vragen hiermee niet beantwoord?



